Wędzarnia elektryczna - 1000 W - 8 rusztów
Wędzarnia elektryczna przeznaczona jest do profesjonalnego użytku w firmach branży HoReCa: restauracjach, zajazdach, hotelach, gospodarstwach agroturystycznych itp. Sprawdzi się również jako wędzarnia domowa. Służy do grillowania, wędzenia na ciepło i gorąco rozmaitych produktów, m.in. sera, wędlin, drobiu, różnych mięs i ryb. Wędzarkę wykonano solidnie, a dzięki kompaktowym rozmiarom łatwo ją przenosić z miejsca na miejsce.
Wędzarnia stalowa elektryczna o mocy 1000 W – opis
Dokładny termostat umożliwia ustawienie temperatury w skali od 0 do 110°C. Pozwala to na wybór jednej z trzech metod wędzenia gorącego (52 – 80°C), a także z równoczesnym pieczeniem (ponad 82°C). Zwyczajowo na ciepło i gorąco przyrządza się tłuste ryby oraz inne produkty przeznaczone do bezpośredniego spożycia krótko po uwędzeniu.
Precyzyjny timer pozwala ustawić czas pracy w zakresie od 0 do 120 minut (im wyższa temperatura, tym krótszy czas wędzenia). Świecąca się pomarańczowa lampka sygnalizuje trwanie procesu, a jego zakończenie – sygnał dźwiękowy (alarm).
Efektowna stal szlachetna, z której wykonano wędzarnię Royal Catering, to materiał trwały o długiej żywotności. Cechuje się odpornością na korozję, wysoką temperaturę, działanie zawartych w pożywieniu kwasów oraz mechaniczne uszkodzenia (np. zarysowania, obtłuczenia). Dzięki biologicznej obojętności jest ona zupełnie bezpieczna dla żywności mającej z nią kontakt. Gładką powierzchnię stali łatwo oczyścić za pomocą wody i detergentu.
Funkcjonalna szuflada służy do uzupełniania drewna w trakcie wędzenia. W razie potrzeby wygodnie nasypać do niej surowca i bezpiecznie (bez konieczności otwierania drzwi) wsunąć do środka w celu spalenia. Wędzarnia elektryczna odpowiednia jest do zrębków, trocin oraz niewielkich szczap pochodzących z drewna drzew liściastych oraz jałowca.
Praktyczne akcesoria wpływają na wygodę użytkowania modelu RCRO-1300. Wędzarnia posiada 8 wyjmowanych rusztów przeznaczonych do umieszczania na nich produktów do wędzenia. Wytopiony tłuszcz ścieka na tacę, a następnie do specjalnej miski, skąd łatwo go później usunąć. Spalanie surowca drzewnego przebiega w wysuwanym popielniku, a dym ulatnia się przewodem kominowym.
Wydajna wędzarnia elektryczna znajdzie zastosowanie w miejscach serwowania i przygotowania tradycyjnych specjałów – w profesjonalnej gastronomii, branży turystycznej: agroturystyka, zajazdy, ośrodki wypoczynkowe itp. Sprzęt od Royal Catering sprawdzi się także w prywatnym użytku. Trwały i solidny model RCRO-1300 jest urządzeniem na lata.