Produkt : EX10011963
|Model : RCBM-30CF
Min. cena w zł z 30 dni przed obniżką: 1399,00 zł
Bardzo ładny estetycznie, solidny, wykonany z najlepszych materiałów. Łatwy w użyciu i czyszczeniu. Daje 25 litrów doskonałego piwa. Przybył na czas i w idealnym opakowaniu. Przydałoby się jeszcze kilka instrukcji z rysunkami i zdjęciami, nawet jeśli zostałyby dobrze zmontowane i bez problemów. Jestem naprawdę szczęśliwy.
Na podstawie 5 opinii
Bardzo ładny estetycznie, solidny, wykonany z najlepszych materiałów. Łatwy w użyciu i czyszczeniu. Daje 25 litrów doskonałego piwa. Przybył na czas i w idealnym opakowaniu. Przydałoby się jeszcze kilka instrukcji z rysunkami i zdjęciami, nawet jeśli zostałyby dobrze zmontowane i bez problemów. Jestem naprawdę szczęśliwy.
Urządzenie robi dobre wrażenie, czysto wykonane. Jedyną sugestią ulepszeń byłaby szczegółowa instrukcja montażu. W przeciwnym razie nie mogę się doczekać piwa!
Zacząłem warzyć piwo wiosną 2021. Uwarzyłem kilka piw, każde z odpoczynkiem Rejestracja w urzędzie celnym Wcześniej zarejestrowałem się we właściwym urzędzie celnym. Obecnie (2021) rocznie zwolnione z podatku jest 200 litrów piwa do użytku prywatnego. Rejestracja zajęła nam 2 tygodnie do czasu otrzymania odpowiedzi z urzędu celnego. Ile litrów zaparzyłem, zapisuję w prostym arkuszu kalkulacyjnym Excel. Stół następnie raz do roku wysyłam do urzędu celnego. Do czajnika Czajnik ten ma pojemność 30 l i pozwala na zaparzenie za jednym razem ok. 25 l piwa. W zasadzie jest to automatyczna wlewarka posiadająca dodatkowe funkcje niezbędne do zaparzania. Problemem automatycznych maszyn do konserwowania jest to, że zacier ma tendencję do osiadania na dnie, jeśli nie jest stale mieszany. Taka maszyna doskonale nadaje się do produkcji piwa z zapaścią.W odróżnieniu od wlewarki słód znajduje się w osobnym pojemniku wewnętrznym. Napar zasysany jest przez dno, a następnie poza bok czajnika.Medycyna pracy Maszyna może pracować ręcznie lub automatycznie, w zależności od potrzeb.Zaparzacz posiada teraz następujące rozszerzone funkcje: - Trzymanie słodu Przechowywanie słodu w wewnętrznym czajniku z dwoma siódemkami.- Automatyczne mieszanie. Poprzez pompowanie. Urządzenie pompuje napar po okręgu i zapewnia przepływ, szczególnie w dolnej części czajnika. Oznacza to, że nic już nie będzie się palić.- Whirlpool Płyn przepuszczany jest wzdłuż boku czajnika, a następnie przez pokrywkę u góry do zacieru. Powoduje to wirowanie cieczy i jej spływanie rurą przelewową na dno, a stały wir pozwala na lepsze wykorzystanie zacieru. To powtarza mieszanie. W przeciwnym razie można to zrobić ręcznie za pomocą mieszadła do zaparzania.- Automatyczne zatrzaski Zapadki dla przepisu można ustawić automatycznie poprzez programowanie. Podchodzi się do nich jeden po drugim i nie musisz się o nic martwić. To cudowna ulga. Po zakończeniu zacierania maszyna staje się zauważalna. - Ludzie W kotle też zdarzają się ludzie. Aby to zrobić, podnieś wewnętrzny czajnik ze słodem w czajniku i zawieś go tutaj z przekręceniem. Teraz płyn spływa do czajnika i dodajemy polewę zgodnie z przepisem. To wypłucze resztę cukru z zacieru. - Zagotuj brzeczkę. Teraz zwiększasz temperaturę brzeczki i gotujesz. Tutaj również maszyna „skarży się", kiedy należy dodać chmiel. Maszyna przypomina o dodaniu chmielu. - Chłodzenie brzeczki (wymagana dodatkowa pętla chłodząca) Brzeczkę można teraz szybko schłodzić za pomocą pętli chłodzącej ( wąż), który należy wstawić. Teraz nadszedł czas, aby spuścić brzeczkę do wiadra fermentacyjnego lub beczki fermentacyjnej za pomocą kurka spustowego. Fermentację można rozpocząć natychmiast, co oznacza, że praca kotła dobiegła końca. Otrzymujemy automatyczny proces od zacierania do końca zagotowania brzeczki łącznie z chłodzeniem. To dużo. Teraz następuje kolejny ważny krok. Po przefermentowaniu brzeczki należy ją oczyścić, napełnić czajnik wodą i uruchomić pompę. Teraz pozwalam mu działać przez maszynę przez 60 minut. Następnie opróżnij.Teraz dzieje się to samo ponownie, ale ze środkiem dezynfekującym Oxiclean. Następnie ponownie spłucz i system będzie ponownie gotowy do użycia.Dlaczego natychmiastowe czyszczenie jest tak ważne? Brzeczka zawiera cukier, który między innymi powoduje sklejanie się pompy. Aby temu zapobiec, cukier musi wydostać się z pompy.Podsumowanie: Maszyna przejmuje cały proces od zacierania do końca zagotowania brzeczki. Czyść natychmiast po użyciu. Ekspres uwalnia Twoje ręce i przejmuje proces parzenia. Proces staje się bardziej precyzyjny dzięki celowemu podejściu do nacięć. Użytkownik tej maszyny + wężownica chłodząca ponosi dodatkowe koszty.Potrzebujesz także wiadra fermentacyjnego, butelek lub beczek. A także wrzeciono do piwa lub pryzmat. Worki chmielowe są pomocne. Środek dezynfekujący.
Brak opinii.
Urządzenie jest piękne i dobrej jakości. Ma jednak problem, że pod koszem filtra znajduje się 9 litrów wody. Zatem 9 litrów nie jest na słodzie. Uniemożliwia mi to gotowanie mniejszych porcji. 8-12 litrów jest niemożliwe, ale nawet przy większej porcji piwo będzie „rozcieńczone”.
Odpowiedź od
Ilość ziarna zależy od receptury. Nie ma na nie specjalnego miejsca. Sitko jest wyjmowane, więc nawet cały pojemnik można wypełnić ziarnem. W urządzeniu dostępny jest tryb ręczny – wszystko jest opisane w instrukcji.
Oferujemy chłodnicę spiralną (nr katalogowy 10011526), która schładza piwo w 30 minut do 25-30°C. Następnie możesz wlać piwo do innego pojemnika.