Wałkownice do ciasta

Zainspiruj się blogiem expondo

Wybierz wałkownicę do ciasta z oferty sklepu expondo

Sklep expondo oferuje wysokiej jakości profesjonalny sprzęt przeznaczony do użytku w gastronomii. W lokalach i punktach sprzedaży gdzie przygotowuje się duże ilości ciasta na pizzę, tortille, pitę, chleb naan, podpłomyki czy pierogi absolutnie niezbędne są wałkownice. Tylko wałkownica do ciasta umożliwia bowiem przygotowanie w krótkim czasie wielu placków o jednakowej wielkości i grubości. W naszym asortymencie znajdziesz elektryczne wałkownice do ciasta o dużej wydajności. Część modeli wyprodukowano we Włoszech, czyli kraju słynącego z wyśmienitej pizzy.

Pamiętaj, że zanim zabierzesz się za robienie np. podkładów do pizzy, musisz starannie przygotować ciasto. W końcu nie na darmo mówi się, że w przypadku wielu dań sekretem jest właśnie pyszne ciasto. Roboty kuchenne gwarantują, że dokładnie je wymieszasz i otrzymasz jednolitą konsystencję.

Dlaczego warto kupić wałkownicę?

Ręczne wałkowanie dużej ilości ciasta na pierogi lub pizzę zwyczajnie nie ma sensu. Nie dość, że jest mało efektywne, to jeszcze powoduje fizyczne zmęczenie. Dlatego rozwiązanie zapewniające wydajność i znaczne tempo pracy przy nieporównywalnie mniejszym wysiłku stanowi wałkownica do ciasta.

Dostępne w tej kategorii modele mieszczą jednorazowo nawet 700 g wsadu, który wałkują na szerokość do 40 cm (zależnie od wariantu). Pozwala to uzyskać placek na pizzę w rozmiarze XXL. Dzięki regulacji grubości 0-5 mm otrzymasz bardzo cienkie płaty, które możesz wykorzystać także z powodzeniem do wyrobu lasagne i tradycyjnego makaronu. Jeśli ten ostatni jest Twoim popisowym daniem uwielbianym przez klientów, to koniecznie poznaj maszynki do makaronu.

Jakie parametry mają wałkownice do ciasta?

Jak każdy sprzęt również wałkownica ma swoje parametry i cechy konstrukcyjne, które powinny pasować do Twoich potrzeb. W naszym krótkim poradniku zakupowym podpowiadamy, na co trzeba zawsze zwrócić uwagę, kupując dany model.

  1. Szerokość ciasta – określa, jakiej wielkości placek przygotujesz. Sprzęt powinien umożliwiać jej regulację np. w zakresie od 26 do 40 cm. Zapewnia to elastyczność, ponieważ rozwałkujesz zarówno mniejsze, jak i większe placki.

  1. Waga ciasta – określa jednorazową ilość wsadu umieszczanego w wałkownicy. Parametr ten bezpośrednio przekłada się na wydajność sprzętu.

  1. Grubość ciasta – jeśli możesz ją ustawić, przygotujesz ciasto idealnie dopasowane do potrawy i gustu klientów. Standardowo wałkownica zapewnia grubość wynoszącą do kilku milimetrów.

  1. Moc silnika – wałkownica elektryczna do ciasta pracuje z daną mocą. Nie jest ona aż tak ważna jak w przypadku urządzeń grzewczych (np. pieców gastronomicznych), ale ma wpływ na wydajność. Modele o wyższej wartości są bardziej efektywne.

  1. Dotykowe uruchamianie – to dodatkowa cecha, która zapewnia energooszczędność oraz mniejsze zużycie elementów mechanicznych. Wałkownica uruchamia się automatycznie po ułożeniu ciasta. Rozwiązanie idealnie sprawdza się w kuchniach o dużym natężeniu ruchu.

  1. Materiał wykonania – ma wpływ na żywotność sprzętu, a także komfort pracy. Wysokiej jakości sprzęt gastronomiczny produkuje się ze stali nierdzewnej. Charakteryzuje się ona gładką, łatwą w czyszczeniu powierzchnią, odpornością na uszkodzenia mechaniczne oraz bezpieczeństwem dla zdrowia. Aby do wałków nie przywierało ciasto, warto wybierać urządzenia z rolkami teflonowymi.

Wałkownice do ciasta Fimar i Royal Catering – zalety

Dostępne w tej kategorii produkty charakteryzują się bezpieczną i intuicyjną obsługą. Wałkownice do ciasta posiadają osłony na elementy ruchome, ochraniające użytkownika. Są wykonane z przezroczystego pleksiglasu, więc proces wałkowania jest zawsze doskonale widoczny.

Każda wałkownica Fimar i Royal Catering umożliwia dokładne określenie wielkości obrabianego ciasta. Dzięki regulacji ustawisz nie tylko szerokość, ale i grubość ciasta, które następnie umieścisz np. w piecach do pizzy. W ten sposób doskonale dopasujesz swoje dania do gustu klientów i swojego.

W sklepie expondo wyposażysz nie tylko pizzerię. Oferowane wałkownice do ciasta to niezastąpione urządzenia również w piekarni, pierogarni, barze z przekąskami i firmie cateringowej. Sprawdzą się wszędzie tam, gdzie potrzebujesz obrabiać ciasto w sposób wydajny oraz powtarzalny. Jeśli masz już w pełni urządzoną kuchnię gastronomiczną, to polecamy stoliki barowe, przy których wygodnie usiądą Twoi klienci.

Mamy jeszcze dla Ciebie szereg dodatkowych korzyści. Robiąc zakupy u nas, zyskujesz 3-letnią gwarancję na cały asortyment. Zapewniamy również darmowe wysyłki i zwroty, więc nie musisz się martwić wysokimi kosztami dostawy. Masz także 30 dni na rezygnację, jeśli produkt nie spełni Twoich oczekiwań. Zrób zakupy w expondo już teraz!