Patery na ciasta i torty
Patera na ciasto - drewno - średnica 33 cm - wysokość 8 cm
Min. cena w zł z 30 dni przed obniżką: 239,00 zł
Patera na ciasto - drewno - średnica 38,5 cm - wysokość 16 cm
Min. cena w zł z 30 dni przed obniżką: 369,00 zł
Patera na ciasto - drewno - średnica 33 cm - wysokość 16 cm
Min. cena w zł z 30 dni przed obniżką: 309,00 zł
- Pierwsza
- 1
- Ostatnia
Patery na ciasta to doskonały wybór, jeżeli szukasz sposobu na eleganckie zaprezentowanie wypieków w swoim lokalu, sklepie, a nawet w domu. Wyłożysz na nie zarówno torty, serniki, babeczki, jak i świeże owoce. Szeroki wybór różnych modeli sprawia, że na pewno znajdziesz paterę idealną.
Rodzaje pater do ciast, tortów i owoców
Mówiąc o różnych rodzajach pater do ciast, na początku warto wspomnieć o materiale wykonania. Przeważnie wybierane są tworzywa podkreślające atrakcyjny wygląd produktu. Dlatego często stawia się na szkło i stal nierdzewną. Przezroczysta struktura szklanych pater idealnie komponuje się z przystrojonymi tortami, a stal dodaje klasy i pasuje do prawie każdego deseru. Jeżeli jednak zależy Ci na rustykalnym wystroju stołu, to najlepsze okażą się patery drewniane. Warto też pamiętać o dobraniu odpowiednich ekspozytorów na serwetki i przyprawy, aby współgrały z całością.
Kolejny podział wynika z liczby poziomów patery do tortów. Najczęściej posiadają one jedną płytę, która doskonale nadaje się do wypieków takich jak okrągłe biszkopty, serniki czy tarty. Nie tylko pozwalają je wyeksponować, ale ułatwiają też krojenie. Alternatywą dla pater jednopoziomowych są patery wielopoziomowe. Posiadają one kilka płyt idealnych na pokrojone ciasta, muffinki i ciasteczka. Świetnie nadają się też do bananów, truskawek czy mandarynek, gdy chcesz oferować gościom imprezy owoce w czekoladzie .
Kwestia rantu w paterach na ciasta również ma niemałe znaczenie. Element ten zapobiega bowiem zsuwaniu się wypieków i owoców umieszczonych na płycie. Dlatego świetnie się sprawdza, gdy chcesz wyeksponować przekąski typu finger food, czyli takie na jednego kęsa. Z kolei stojaki na ciasta bez rantu warto stosować razem z tortami czy sernikami, ponieważ płaska powierzchnia bez ścianek ułatwia krojenie wypieków.
Patery z kloszem i klosze do ciast
Jeżeli chcesz ochronić swoje wypieki przed czynnikami zewnętrznymi, to warto zaopatrzyć się w klosze do ciast. Dzięki nim zabezpieczysz jedzenie przed kurzem, pyłkami czy natrętnymi owadami, które mogą przykleić się do lukru. Patery z kloszem można też włożyć do lodówki. Wówczas serniki oraz ciasta z kremami i bitą śmietaną nie przejdą zapachami pozostałych potraw.
Klosze do pater są przeważnie przezroczyste, dzięki czemu można zobaczyć, co się pod nimi znajduje bez konieczności ich podnoszenia. Pozwalają one więc jednocześnie ochronić wypieki i zaprezentować dekoracje wykonane np. dozownikami do polew .
Jaki rozmiar patery na tort?
Torty występują w różnych formach i rozmiarach. Dlatego dopasowanie właściwej patery do tortu może wydawać się skomplikowane. Aby uniknąć problemów, warto z góry zaplanować jakiej średnicy wypieki chcesz oferować w swojej cukierni czy lokalu. W ten sposób będziesz mógł kupić stojaki na ciasto w rozmiarze dostosowanym do ustalonej wielkości tortu. W sklepie expondo znajdziesz modele o średnicach od 240 do nawet 385 mm.
Jaką paterę na ciasta i torty wybrać?
Wybór odpowiedniej patery na ciasto, tort czy owoce zależy w dużej mierze od tego, do czego będziesz ją wykorzystywać. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś używał stojaka na ciasto do różnych celów. Warto jednak wiedzieć, co powinna mieć dobra patera.
Jeżeli głównym celem będzie prezentacja tortów i elegancko przystrojonych okrągłych ciast np. serników, to najlepszym wyborem będą jednopoziomowe patery obrotowe. Nie tylko pozwolą one wyeksponować wypieki na stole czy w witrynie chłodniczej, ale funkcja obrotu płyt usprawni porcjowanie. Ponadto klient lub gość będzie mógł obejrzeć ciasta z każdej strony. Modele tego typu sprawdzą się w cukierniach czy podczas imprez urodzinowych.
Jak już wspominaliśmy, patery wielopoziomowe doskonale nadają się do pokrojonych już ciast, ciastek, babeczek, a także owoców podawanych z czekoladą do fontanny . Płyty o różnej wielkości ustawione piętrowo dają możliwość atrakcyjnego ułożenia deserów w ciekawych aranżacjach. Na samej górze można postawić delikatne ciastka np. ptysie, a na dole serniki czy wuzetki. Wielopoziomowe patery na ciasta idealnie komponują się na stołach podczas wesel, komunii czy studniówek.
Kwestia wyboru materiału zależy od indywidualnych upodobań oraz wystroju sali czy lokalu. Najbardziej uniwersalne, a zarazem eleganckie są patery szklane. Pasują do większości ciast oraz owoców. Z kolei te wykonane ze stali nierdzewnej cechują się błyszczącą powierzchnią idealną podczas różnych uroczystości. Drewniane patery stanowią rzadkość, ale mimo to mają szerokie zastosowanie. Mogą bowiem wkomponować się do rustykalnego wystroju sali weselnej, albo stanowić wyposażenie domowej kuchni. Drewno ze względu na swój naturalny charakter najlepiej łączy się z owocami.
Jeżeli szukasz też innych sprzętów, które pozwolą Ci serwować desery podczas dużych imprez okolicznościowych, to zachęcamy do sprawdzenia fontann czekoladowych marki Royal Catering. W połączeniu z paterami na owoce będziesz mógł zaoferować uczestnikom imprezy niezapomniane wrażenia.